Babymassage

Babymassage

Shantala babymassge
Je hoort het steeds meer; Shantala babymassage. Maar wat is het eigenlijk en waar is het goed voor?

Shantala massage is een Indische traditionele massage voor baby´s en kinderen. Het is gebaseerd op een geneeswijze die wordt gebruikt in Indië. Zij kijken naar het gestel van het persoon, psyché, gedrag en omgeving.

Positief effect

De baby heeft 9 maanden in de baarmoeder opgerold gelegen. Tijdens de massage zorg je ervoor dat je de baby ontplooid en dat het kindje natuurlijk heerlijk ontspant. Maar er zijn nog hele andere positieve effecten die bij weinig mensen bekend is.

Tijdens de massage communiceer je het de baby, waardoor de band aanzienlijk zal versterken tussen ouder en kind. Het werkt ontspannend voor de baby maar ook voor de ouder. Je zal tijdens het masseren van de baby de tastzintuig stimuleren en hem/haar bewust maken van zijn/haar lichaam.

Het masseren zal zorgen voor verbetering van de hersenprestaties. Het verhoogt myeline. Dit is een beschermlaag in de hersenen die ervoor zorgen dat prikkels naar de hersenen gaat. Hoe meer myeline, hoe beter het kindje zich kan ontwikkelen.

Lichaamssystemen zullen door de massage activeren en verbeteren. Denk hierbij aan ademhaling, circulatie, spijsvertering, nieren, klieren en zenuwen. De Shantala massage helpt goed tegen darmkrampjes en een moeilijke stoelgang.

De massage zal een grote invloed hebben op de hormonen van de baby. Het verlaagd cortisol (stresshormoon), serotonine zal verhogen (prettige stemming) en oxytocine (liefdeshormoon) verhoogd. Dit bij elkaar zal een positief effect hebben op het gedrag van de baby.

Het bewegingsstelsel zal door het masseren worden bevorderd. Dit werkt ontspannend voor de gewrichten en het versoepeld en verstevigd de spieren. De baby zal door het masseren het hoofdje sneller kunnen optillen.

Doordat je de handen en voeten tijdens de massage meeneemt zorg je ervoor dat de reflexzones worden gestimuleerd wat weer verbeteringen zorgt van het immuunsysteem.

Wanneer je al deze positieve punten leest over de Shantala babymassage, wil je dit natuurlijk ook gaan gebruiken bij je kindje. BEGIN ZO SNEL MOGELIJK! Je mag deze massage al vanaf dag 1 toepassen. Bouw het dan iedere dag een beetje op. Hoe sneller je hiermee begint, hoe beter de baby het gaat accepteren hoe ouder ze worden.

Wanneer ga je je kindje niet masseren?

Wanneer de baby ziek is, hoge koorts, acute infecties ect ga je niet masseren. Een massage kost een baby veel energie, en wanneer hij/zij ziek is heeft hij al die energie nodig om beter te worden.

Wanneer je tijdens het masseren overmatig zweten ziet bij het kindje stop je. Je hebt het kindje dan over gestimuleerd. Op dat moment geeft het lichaam van de baby aan dat het te veel is.

Wist je dat 10 minuten masseren voor een baby net zo vermoeiend is als 1 uur hard werken voor een volwassenen? Voor een baby is dit positieve vermoeidheid, waardoor het kindje daarna heerlijk zal slapen.

De vraag komt vaak voor; mag een prematuur gemasseerd worden? Ja, juist wel masseren!!

Dit mag zelfs meerdere keren per dag. De ene keer het ene handje, de andere keer een voetje ect. Iedere keer een paar minuutjes. Het lichaamscontact en huid-op-huid contact heeft een zeer positieve werking bij prematuren. Hierdoor zal het kindje beter groeien, alerter en actiever zijn. Daardoor mag het kindje sneller naar huis vanaf het ziekenhuis. Ook voor prematuur geboren kindje zal de ontwikkeling beter zijn.

Massage olie & producten

Een babyhuid is heel fragiel. Het heeft een lange tijd in het vruchtwater gelegen en zal na de geboorte gaan vervellen. Alle commerciële producten in de winkels zijn heel agressief en zullen de huid kapot maken. De beschermlaag wordt hiermee dus weg gehaald. Hierdoor kunnen er veel meer virussen en bacteriën doorkomen. Massageolie zal niet alleen voedend werken voor de fragiele huid, maar het maakt het masseren ook een stuk comfortabeler voor zowel de ouder als de baby.

De producten die wél goed zijn voor de huid van je kindje zijn Jojoba- en abrikozenpitolie. Dit zijn natuurlijke producten die erg goed zijn voor de babyhuid.

Tip: GEBRUIK GEEN BILLENDOEKJES! Hier zit alcohol in waardoor de billetjes uitdrogen, rood worden en uiteindelijke dus ook zorgen voor kapotte billetjes. GEBRUIK DAN GEEN SUDOCREME!! Hiermee sluit je de huid en dus de wondjes af waardoor het juist niet geneest. Smeer de billetjes in met arrowroot poeder. Dit is weer een natuurlijk product wat erg goed werkt tegen kapotte en rode huid en ook tegen eczeem!